Ultimele știri

Hramul Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi”: Un eveniment marcant în spiritualitatea comunității din Costești, Ialoveni

Luni, 12 februarie, a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea din Costești, Ialoveni. În ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, parohia a fost gazda unui sobor mare de stareți, preoți și diaconi din zona reîntregită a Moldovei și Bucovinei. În fruntea soborului s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Ierarhul a fost întâmpinat cu flori, pâine și sare de către un grup de tineri și enoriași evlavioși ai parohiei, respectiv de către soborul slujitor, printre care Preacuviosul Părinte Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium din Iași, și Părintele Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei din Suceava. De asemenea, au fost prezenți consilieri eparhiali din Iași și Chișinău, protopopi și Părintele paroh Grigore Mereacre.

La invitația Părintelui Grigore Mereacre și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, din România, au onorat cu prezența lor Părintele arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii Bucium, Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, împreună cu Părintele Protosinghel Ioanichie, Părintele Arhidiacon Gavriil, Părintele Arhidiacon Cosma, Părintele George Bamboi împreună cu Parintele Mihail Siminciuc de la Parohia Pietrărie, cu corul de tineri din cadrul ATOR, Părintele Nicolae Dorneanu – Sector Misiune Departament Colaborări Misionare, Inspector eparhial, Parohia „Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni” Iași, și Părintele Dan Turcu – Misionar protopopesc Protopopiatul Pașcani, Parohia Handresti.

Sfânta Liturghie a fost înălțătoare, mai ales că răspunsurile liturgice de la strană au fost date de două coruri, cel al parohiei și corul de tineri din cadrul ATOR Iași.

Părintele arhimandrit Nicodim Petre a ținut un cuvânt de învățătură despre viața și lucrarea mântuitoare a celor Trei Sfinți Ierarhi mari ai Bisericii Creștine, oferind perspective contemporane asupra misiunii lor misionare, pastorale și sociale.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a exprimat recunoștința față de comunitatea din Costești pentru caldura și dragostea cu care au organizat evenimentul euharistic. Părintele Mitropolit a apreciat lucrările pastorale și edilitare desfășurate în parohie, menționând progresele notabile în înfrumusețarea bisericii, construcția corpului de chilii și așezământului social.

De asemenea, a mulțumit soborului slujitor din stânga Prutului pentru osteneala de a veni pe celălat mal al Râului, fiind aproape de comunitățile de credincioși de aici care au nevoie de încurajare, ajutor și sprijin.

La rândul său, Părintele paroh Grigore Mereacre a transmis mulțumiri în numele comunității din Costești către Înaltpreasfinția Sa și întregului sobor de slujitori pentru prezența la hramul bisericii. A evidențiat importanța comuniunii și a rugăciunii într-un moment în care frații trebuie să fie uniți în rugăciune pentru pace, bună înțelegere, ajutor reciproc și spor duhovnicesc.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img