Ultimele știri

O nouă lucrare socială în Parohia Sculeni: Sfințirea Așezământului social „Arhimandritul Justin Pârvu” și a Paraclisului „Soborul Sfinților Putneni”

Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului și cu desăvârșirea Sfântului Duh, duminică, 7 iulie 2024, în Duminica Tuturor Sfinților Români, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat slujba de sfințire a Paraclisului Așezământului social „Arhimandritul Justin Pârvu” al Parohiei Sculeni, Protopopiatul Ungheni, zidit prin osteneala Preacucernicului Părinte Protoiereu Gabriel-Andrei Gherasă, Consilier pentru Proiecte, Patrimoniu și Construcții Bisericești.

Paraclisul, aflat sub ocrotirea soborului Sfinților Putneni: Iacob Putneanul, împreună cu ucenicii săi Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, alături de Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, a primit și hramul Sfinților Părinți Ioachim și Ana, întru veșnica pomenire a mamei Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru. În timpul slujbei, în piciorul Sfintei Mese, soborul slujitor a așezat un fragment din cinstitele și tămăduitoarele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Târnosirea Sfintei Mese a Paraclisului cu hramul „Soborul Sfinților Putneni” din cadrul Așezământului social din Sculeni

Întregul așezământ, care cuprinde inclusiv paraclisul, reprezintă o extindere a activităților sociale ale Parohiei Sculeni, venind să restaureze principiul de „Liturghie după Liturghie” și să devină un sprijin pentru bătrâni, tineri și cei aflați în dificultate. În acest ansamblu social vor funcționa cantina socială „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, biblioteca „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, spălătoria și garderoba socială, un after school „Sfântul Mare Mucenic Fanurie”, centrul de zi pentru vârstnici „Sfântul Ierarh Spiridon” și camerele pentru mame aflate în situații de risc „Dreptul Iosif”.

Cu acest prilej, au fost binecuvântate și clopotele parohiei, alături de clopotnița ce cuprinde capela mortuară „Cei trei Sfinți Neadormiți: Ilie, Enoh și Ioan Evanghelistul” și Paraclisul „Sfinții Rafail, Nicolae și Irina” din Lesvos.

Zidirea acestui minunat complex s-a realizat datorită eforturilor Părintelui paroh și consilier Gabriel-Andrei Gherasă, prin implicarea multor creștini din România, care au fost prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie. Soborul preoțesc a fost format din preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”.

La sfârșitul sfintelor slujbe, Părintele Mitropolit Petru a adresat un cuvânt de învățătură despre semnificația Duminicii Tuturor Sfinților Români și despre ajutorul pe care aceștia ni-l oferă în viața de zi cu zi. Ierarhul a apreciat în mod deosebit lucrările realizate în această frumoasă parohie, prin strădania Părintelui Gabriel-Andrei Gherasă, pe care l-a descris ca fiind un vrednic slujitor și păstor al Bisericii.

„Astăzi, în această zi de mare sărbătoare, ne-am adunat pentru a sfinți acest paraclis și așezământ social, rodul muncii și dăruirii Părintelui Gabriel-Andrei Gherasă și al întregii comunități. Acest loc sfânt va deveni un refugiu pentru cei în nevoie, un loc unde vor găsi sprijin, mângâiere și dragoste creștină. Prin aceste fapte, continuăm misiunea Bisericii de a fi alături de credincioși în toate momentele vieții lor. Mulțumesc Părintelui Gabriel pentru strădania și dedicarea sa, familiei sale și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui minunat așezământ”, a spus Mitropolitul Petru.

În semn de prețuire, recunoștință și binecuvântare, Mitropolitul Petru a adresat mai multe gânduri de felicitare ctitorilor și binefăcătorilor acestei comunități din Sculeni, Ungheni. De asemenea, pentru implicarea și ajutorul oferit în realizarea activităților edilitare și liturgice ale parohiei, PC Pr. Florin-Gabriel Costin a fost distins de ÎPS Petru cu distincția bisericească „Dreptul de a purta crucea cu pietre scumpe”.

Părintele consilier Gabriel-Andrei Gherasă a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru toate gândurile bune, binecuvântările și rugăciunile oferite comunității din Sculeni. „Această lucrare minunată a fost desăvârșită prin binecuvântarea și povățuirea Înaltpreasfinției Voastre. Vă mulțumim pentru sprijinul și încurajările constante pe care ni le-ați oferit. Mulțumesc soborului slujitor prezent, autorităților locale, ctitorilor și tuturor credincioșilor care poposesc la acest sfânt lăcaș, căutând mângâiere, sprijin și binecuvântare. Împreună vom continua să promovăm valorile noastre spirituale, asigurându-ne că acest așezământ va deveni un adevărat refugiu pentru toți cei care au nevoie de ajutor”, a spus Părintele Gabriel-Andrei Gherasa.

„Fiecare dintre dumneavoastră, cei care ați contribuit la realizarea acestor lucrări mântuitoare, sunteți mărturia vie a dragostei și a jertfei creștine. Acest așezământ este un simbol al unității neamului românesc și al ajutorului reciproc, și sunt convins că va deveni un stâlp de sprijin pentru comunitatea noastră”, a adăugat Părintele consilier.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, unde toți cei prezenți au avut ocazia să împărtășească bucuria acestei zile deosebite, întărind astfel legăturile de frățietate și iubire creștină.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Foto credit: Anghelina Vîrtosu / Mitropolia Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img