Ultimele știri

Sărbătoarea hramului de vară a Parohiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din Stăuceni, Chișinău

În perioada 14-15 iunie 2024, credincioșii din Parohia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din Stăuceni, Chișinău, au sărbătorit cu mare evlavie hramul ocrotitorului lor, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Această sărbătoare a reprezentat un moment de profundă bucurie și comuniune pentru credincioșii din Arhiepiscopia Chișinăului, care s-au alăturat cu încântare și recunoștință manifestărilor dedicate acestui praznic de mare însemnătate pentru spiritualitatea ortodoxă românească.

Sărbătoarea a debutat vineri, 14 iunie 2024, cu Procesiunea solemnă de întâmpinare a Sfântului Veșmânt, care a fost purtat de clerici pe străzile orașului Stăuceni, într-o atmosferă de rugăciune. Racla cu veșmântul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou a fost așezată în biserica parohială, unde credincioșii au avut ocazia să se închine și să se roage înaintea ei. Sfântul Odor va rămâne în acest sfânt lăcaș, ca dar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul festivităților în ziua de sâmbătă, 15 iunie 2024, a inclus săvârșirea Acatistului Ocrotitorului acestei parohii și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Soborul slujitor a fost alcătuit din 26 de clerici, preoți și diaconi, din Arhiepiscopia Chișinăului, Arhiepiscopia Iașilor și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a fost marcat și de prezența unor reprezentanți ai autorităților locale și civile, precum și a unor personalități din lumea academică și culturală, care s-au alăturat în rugăciune și aducere de mulțumiri pentru binefacerile primite. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său de învățătură, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioan Harpa, a transmis gândurile de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, evidențiind viața și minunile Sfântului Ioan de la Suceava, respectiv evlavia poporului român de pretutindeni față de el.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit Petru a adus mulțumiri și binecuvântări credincioșilor și enoriașilor prezenți, exprimându-și bucuria și aprecierea pentru frumusețea și organizarea evenimentului, precum și pentru eforturile depuse de comunitatea parohială în cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Ierarhul s-a arătat profund impresionat de frumusețea lăcașului de cult și de organizarea impecabilă a acestui eveniment euharistic, încheindu-și cuvântul cu următoarele cuvinte: „O mare lucrare s-a înfăptuit aici în această parohie, cu străduința Părintelui Paroh Iurie Nistor, dimpreună cu ctitorii și credincioșii, împlinind porunca Mântuitorului, de a împlini lucrarea de mântuire a lumii, spre binele Bisericii Ortodoxe și a neamului românesc din acest spațiu mult încercat.”

Continuând această mărturisire de laudă și recunoștință, Părintele paroh Iurie Nistor, protopop de Chișinău, a fost apreciat pentru eforturile sale în construirea unei comunități frumoase, cu sprijinul doamnei preotese și al credincioșilor.

De asemenea, Mitropolitul a mulțumit soborului slujitor prezent, în special celor veniți din România, pentru implicarea lor în această sărbătoare care a adus bucurie credincioșilor români din Basarabia, consolidând astfel legătura și unitatea Bisericii Ortodoxe Române și a poporului român de pretutindeni.

Părintele paroh Iurie Nistor a adus și el mulțumiri ierarhului pentru binecuvântările primite, soborului slujitor și tuturor credincioșilor din localitate și împrejurimi pentru eforturile lor în a cinsti pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Astfel, prăznuirea hramului de vară la Parohia din Stăuceni a fost un moment de mângâiere pentru credincioși, marcând încă o dată rolul important pe care îl are Mitropolia Basarabiei în conservarea și perpetuarea tradițiilor spirituale românești în spațiul pruto-nistrean.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img