Ultimele știri

PS Antonie: „Misiunea preotului este să ducă lumina adevărului în mijlocul păstoriţilor săi”

Vineri, 24 noiembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Sfântului Duh ” din oraşul Călăraşi (preot paroh Protoiereu Mitrofor Ioan Mutu). 

Sfânta Slujbă de la Călăraşi a fost prilejuită de sărbătorirea zilei de naştere a părintelui Ioan Mutu. Din soborul de preoţi au făcut parte preoţi din Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Iaşilor şi din Episcopia Huşilor.

În cuvântul său, PS Antonie l-a felicitat pe părintele Ioan cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere şi s-a referit la activitatea sa, caracterizându-l pe omagiat ca „un preot iubitor de adevăr şi de neam”. Între altele, PS Antonie a mai spus: „Părintele Ioan s-a remarcat prin activităţi concrete de promovare a adevărului istoric şi eclesiastic în acest spaţiu. A promovat cu mult curaj Mitropolia Basarabiei, ca unica Biserică canonică din acest spaţiu, a organizat acţiuni de amenajare a cimitirelor ostaşilor români, a încurajat acţiuni culturale cu caracter patriotic, a educat fii duhovniceşti în duh de credinţă ortodoxă şi dragoste de neamul românesc, a contribuit la deschiderea de noi parohii ale Mitropolia Basarabiei, a îndemnat preoţi şi creştini să adere la Mitropolia Basarabiei, explicându-le de ce Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă ) nu este legitimă în R. Moldova şi nu Biserica acestui neam ş.a. Cu alte cuvinte, părintele Ioan şi-a făcut datoria de preot al lui Dumnezeu, care este chemat să promoveze adevărul. Pentru că misiunea preotului este să ducă lumina adevărului în mijlocul păstoriţilor săi. Adevărul evanghelic, dar şi adevărul de neam. Dacă preotul nu vorbeşte adevărul despre neamul din care se trage, sau, şi mai rău, rosteşte minciuni, semănând confuzie şi derutare în popor, acest slujitor se face vinovat în faţa lui Dumnezeu, dar şi în faţa înaintaşilor, a moşilor şi strămoşilor. Părintele Ioan cu multă jertfă se străduieşte ca adevărul de Neam şi de Biserică să fie cunoscut de cât mai multă lume”. „Îi mulţumim părintelui Ioan pentru osteneală şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate şi putere ca să continue această frumoasă şi nobilă misiune. Întru mulţi şi fericiţi ani, părinte Ioan”, i-a dorit omagiatului PS Antonie.

PS Antonie i-a dăruit părintelui Ioan o icoană diptic şi o carte de învăţătură ortodoxă.

Părintele Ioan a primit felicitări şi de la enoriaşii săi, care i-au mulţumit părintelui pentru faptul că îi tratează cu dragoste, îi ascultă cu răbdare, îi povăţuieşte cu tact şi de fiecare dată găseşte timp pentru fiecare crştin.

Felicitări la adresa sărbătoritului au mai rostit PC părinte Dumitru Merticariu, paroh al bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor” – Banu din Iaşi, PC Protoiereu Valerie Enache, protopop de Călăraşi, colegi de clasă, vecini şi alte persoane, toţi evidenţiind calităţile părintelui de bun slujitor, povăţuitor înţelept şi om care sare la nevoie şi ajută pe semenul său.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh ” din oraşul Călăraşi au fost înălţată prin osteneala părintelui Ioan Mutu, care a coordonat lucrările de construcţie.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img