Ultimele știri

Ziua Armatei Române – Omagiu adus Eroilor români înhumați în cimitirul din Sociteni, Ialoveni

Comunitatea din localitatea Sociteni, raionul Ialoveni, a sărbătorit Ziua Armatei Române printr-un ceremonial special de reinaugurare și sfințire a parcelei Eroilor Români din cimitirul al acestei localități. Acest eveniment emoționant, desfășurat ieri, 25 octombrie, a fost dedicat celor 20 de eroi români înhumați în cimitir, care s-au jertfit pentru apărarea Basarabiei și României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Slujba de pomenire a eroilor neamului românesc a fost săvârșită de un sobor de preoți ai Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropolia Basarabiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru.

Evenimentul a avut loc în prezența unor oficialități de seamă, printre care s-au numărat Dl. Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Dl. Locotenent-colonel Ciprian Efimov, Atașat al apărării, militar și aero al României în Republica Moldova, și Dl. Valeriu Mija, Secretar de stat al Ministerului Apărării Republicii Moldova. De asemenea, au participat oficialități locale și raionale, precum și cadre militare de pe ambele maluri ale Prutului.

Ceremonialul a fost plin de semnificație și emoție, incluzând momente-cheie precum:

  • Cuvântul de deschidere și imnurile naționale: Evenimentul a debutat cu un discurs de deschidere care a subliniat importanța acestei zile și a omagiat eforturile eroilor care au apărat valorile naționale. A fost intonat atât Imnul Național al României, cât și cel al Republicii Moldova, simbolizând unitatea și solidaritatea dintre cele două țări.
  • Ceremonialul religios: Un moment de adâncă contondență a fost provocat de slujba de pomenire a eroilor, condusă de soborul de preoți ai Mitropoliei Basarabiei. Această parte duhovnicească a ceremoniei a evocat jertfelnicia și curajul celor căzuți pentru apărarea țării și a credinței strămoșești.
  • Alocuțiunile invitaților: Cu această ocazie, oficialități precum Dl. Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, și Dl. Locotenent-colonel Ciprian Efimov, Atașat al apărării, militar și aero al României în Republica Moldova, au adresat cuvinte de omagiu și recunoștință față de eroii înaintași. A fost prezentat și un mesaj de felicitare din partea Înaltpreasfințitului Părinte PETRU, Mitropolitul Basarabiei, prin persoana Părintelui Ioan Marian, Protopop de Orhei.
  • Depuneri de coroane și aprinderea de lumânări: Un ultim moment de profunde emoții a fost depunerea de coroane cu flori la mormintele celor 20 de ostași români, cunoscuți și necunoscuți, care au luptat pentru libertate și integritate națională. De asemenea, participanții au aprins lumânări la mormintele eroilor, oferind astfel un ultim omagiu al acestei sărbători.

Acest eveniment a fost un tribut adus înaintașilor noștri și o expresie a recunoștinței noastre pentru eroii care au făcut posibilă existența noastră într-o țară liberă și ortodoxă. În același timp, a servit drept oportunitate de a sublinia importanța continuării valorilor și tradițiilor care au stat la baza sacrificiilor acestor eroi. Cu încredere și recunoștință, ne amintim de datoria noastră față de acești eroi și depunem toate eforturile ca să le păstrăm amintirea vie în inimile noastre.

Galeria foto completă a evenimentului poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img