Ultimele știri

Semnarea actului de înfrățire între Protopopiatele Hîncești și Pașcani: Încă un pas către unitatea și colaborarea pastorală a clericilor români de pe ambele maluri ale Prutului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc luni, 26 februarie, un moment semnificativ în viața ecleziastică, o înfrățire între Protopopiatul Hîncești (Mitropolia Basarabiei) și Protopopiatul Pașcani (Mitropolia Moldovei și Bucovinei).

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul ședinței lunare a Protopopiatului Pașcani, Părintele Protopop Eugen Bălan, însoțit de un grup de preoți basarabeni, a semnat actul oficial de înfrățire cu Părintele Protopop Gheorghe Muraru. Acest moment solemn marchează începutul unei colaborări strânse între parohiile de pe cele două maluri ale Prutului.

Actul semnat deschide noi perspective pentru intensificarea relațiilor între preoți și credincioși, facilitând rugăciunea și colaborarea în diverse activități misionare, sociale și pastorale. De asemenea, se planifică organizarea de pelerinaje la obiective religioase și mănăstirile din cele două țări, punând în valoare bogăția duhovnicească a regiunii Moldovei Mari.

Printre inițiativele propuse se numără tabere, întâlniri cu tinerii din parohii, conferințe, schimburi de experiență și seri duhovnicești. Dezbaterile în cadrul meselor rotunde vor aborda subiecte de natură misionară și pastorală, incluzând invitați precum preoți din zona respectivă, oficialități locale, intelectuali și misionari laici.

Părintele Gheorghe Muraru, Protopop de Pașcani, a subliniat importanța acestui moment: „Această zi marchează un moment de bucurie pentru preoții din Protopopiatul Pașcani, deoarece reprezintă o oportunitate. În primul rând, avem ocazia să ne cunoaștem mai bine, să aflăm care sunt bucuriile și necazurile fraților noștri, să îi înțelegem și să vedem unde putem fi de ajutor.

Apoi, conform îndemnului creștin „Dăruind, vei dobândi!”, atunci când avem inima deschisă spre cel de lângă noi, și noi primim la rândul nostru mult folos sufletesc. Ne dorim să îi încurajăm pe preoții noștri să organizeze pelerinaje în Moldova, să dezvolte împreună cu preoții basarabeni relații de prietenie și proiecte misionare culturale și duhovnicești.”

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img