Ultimele știri

Mesajul ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei: Parcursul european al Republicii Moldova – Eforturi și aspirații ale Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia

ÎPS PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, transmite un mesaj cu ocazia Zilei Europei.

Preaiubiți credincioși,

Astăzi, cu ocazia Zilei Europei, ne unim într-un sentiment de recunoștință și aspirație pentru parcursul nostru european și pentru valorile pe care le îmbrățișăm. Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova depune eforturi neîncetate pe toate planurile pentru a susține calea europeană a țării noastre, o cale pavată cu valorile democrației, ale drepturilor omului, ale solidarității și ale libertății religioase.

Înțelegem că aderarea la valorile europene reprezintă nu doar o necesitate, ci și o oportunitate de a modela un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare. Astfel, prin acțiunile noastre sociale, misionare, pastorale și catehetice, ne străduim să construim o comunitate ortodoxă mai puternică, mai unită și mai prosperă.

Prin adoptarea valorilor europene, redescoperim lucruri prețioase de care am fost privați de-a lungul istoriei: pacea, solidaritatea, unitatea și ajutorul reciproc necondiționat. Diaspora noastră și mediul antreprenorial au găsit în sânul familiei europene sprijin și posibilități nelimitate pentru dezvoltare, contribuind astfel și la prosperitatea țării noastre.

Astăzi, în special, ne aducem aminte de înaintașii noștri care s-au jertfit în Războaiele crâncene pentru libertate, pentru posibilitatea de a ne decide propria soartă și de a trăi în pace cu vecinii noștri. Această zi marchează și sfârșitul Războiului Mondial, în care au căzut mulți români basarabeni, luptând pentru aceleași idealuri de pace și libertate.

Să nu uităm niciodată sprijinul pe care Comunitatea Europeană îl acordă Republicii Moldova, datorită eforturilor României, inclusiv a Bisericii Ortodoxe Române. Fiecare demers comun pe care îl întreprind oficialii de la București și Chișinău, ne apropie de materializarea visului european, un vis de prosperitate, de respect reciproc și de colaborare transfrontalieră.

În această zi plină de semnificație, vă îndemnăm să ne rugăm și să mulțumim Domnului pentru binecuvântarea trimisă asupra poporului nostru și să continuăm să ne modelăm viața și întreaga societate, după principiile evanghelice ale iubirii, înțelepciunii și dreptății.

Cu nădejdea într-un viitor marcat de înțelegere, bunătate și prosperitate, vă urăm sănătate și bucurii sfinte!

Întru Hristos Domnul, al vostru părinte iubitor și către Domnul rugător,

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img