Ultimele știri

COMUNICAT: ÎPS Părinte Mitropolit PETRU adresează felicitări Guvernelor României și Ucrainei pentru recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Cu mare bucurie salutăm și apreciem recunoaşterea limbii române și nu cea “moldovenească” ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Această veste este una cu adevărat istorică și plină de semnificație pentru întreaga comunitate românească din Ucraina. Aducem cele mai sincere felicitări și recunoștință pentru premierul Marcel CIOLACU, dar și autorităților de la Kiev pentru această decizie remarcabilă de a recunoaște limba română ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina.

Această schimbare reprezintă un pas semnificativ în promovarea unității culturale și lingvistice dintre românii din România și cei din Ucraina, consolidând, în același timp, drepturile minorităților naționale, un aspect crucial în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este o dovadă a angajamentului Ucrainei în respectarea valorilor europene și a standardelor internaționale privind drepturile omului.

Este de asemenea îmbucurător să vedem preocuparea pentru drepturile preoților ortodocși români și garantarea continuității slujbelor religioase în limba română. Acest lucru subliniază importanța libertății religioase și a păstrării identității culturale și religioase a comunității românești din Ucraina.

Această decizie deschide noi orizonturi pentru relațiile culturale și lingvistice între România și Ucraina, întărind legăturile dintre cele două țări și comunitățile lor. Sperăm că acest moment istoric va contribui la solidaritate și prosperitate, și că va reprezenta un exemplu pozitiv pentru alte comunități de pe tot globul.

♱ Petru,
Arhiepiscop al Chișinăului,
Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

La finalul ședinței comune a guvernelor României și Ucrainei, a fost anunțat că autoritățile de la Kiev au decis miercuri recunoașterea limbii române ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina.

Această măsură a fost adoptată în contextul îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor necesare aderării la Uniunea Europeană, unul dintre aceste criterii fiind legat de protejarea drepturilor minorităților naționale.

Prim-ministrul României a subliniat importanța aderării rapide a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, menționând că respectarea principiilor europene, inclusiv cele privind drepturile minorităților, este esențială în acest proces. În ceea ce privește drepturile minorităților, România este pregătită să pună la dispoziție întreaga sa experiență legislativă, oferind-o ca model bun pentru Ucraina.

Premierul a subliniat că decizia de a recunoaște limba română ca limbă oficială pe teritoriul Ucrainei a fost luată în cadrul ședinței guvernamentale comune între cele două țări. Aceasta reprezintă un pas important în asigurarea drepturilor minorităților și în protejarea identității culturale a comunității române din Ucraina.

De asemenea, șeful Executivului a evidențiat importanța asigurării faptului că preoții ortodocși români din comunitatea din Ucraina au dreptul de a oficia slujbe religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar menținerea limbii de slujire și a identității religioase reprezintă principii fundamentale pentru orice societate.

Această decizie reprezintă un pas semnificativ în promovarea diversității culturale și respectării drepturilor minorităților în Ucraina.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img