Ultimele știri

Sectorul Diaconia al Mitropoliei Basarabiei a deschis două noi uși – Centrul de educație timpurie „Gâgâlici” și Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu PS Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, au sfințit pe data de 2 decembrie 2022, Centrul de educație timpurie „Gâgâlici” și Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv” ale sectorului Diaconia.

Ambele servicii răspund obiectivului principal al Programului – asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie, în siguranță, păstrând legătura strânsă cu mama.

Diaconia și-a propus să promoveze un model inovativ de educație a copiilor, alături de oamenii din comunitatea noastră care rezonează cu această metodologie, mă refer la metodologia Pikler pe care echipa „Gâgâlici” a îmbrățișat-o, datorită sprijinului partenerilor noștri de la KinderSpielRaum. Mămicile pe care le găzduim la Centrul Maternal vor beneficia de aceste servicii gratuit. Așa ne asigurăm că toate categoriile sociale au acces la servicii educaționale de calitate, prin aplicarea unui model social de coparticipare și incluziune a tuturor membrilor comunității.” – (Mihaela BELEI, Coordonator Program „În Brațele Mamei”, Diaconia)

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit PETRU, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Misiunea Socială Diaconia desfășoară o amplă campanie de sensibilizare și colectare de fonduri în sprijinul beneficiarilor Centrului Maternal din cadrul Programului „În Brațele Mamei”.

Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”

După declanșarea războiului din Ucraina, un flux considerabil de femei și copii și-au găsit refugiu temporar în Republica Moldova. Părintele Mitropolit PETRU s-a îngrijit în permanență și a alocat toate resursele pentru a veni în ajutorul acestora. Preoți, diaconi, voluntari și credincioși ai Mitropoliei Basarabiei au fost din primele zile la graniță, cu hrană, ceai, haine și alte produse pentru oamenii care fugeau din calea războiului.

La Centrul Maternal au fost găzduite cupluri mamă-copil din Ucraina, care, din cauza situației actuale, vor ierna în Moldova. În acest context a fost construit un centru suplimentar – Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv” ce a fost sfințit de ierarhii Mitropoliei Basarabiei.

Oamenii, speriați și plini de spaimă, au fugit din calea războiului. Mame cu copii, mame însărcinate care nu au reușit să-și ia mai nimic cu ele, fugind din calea morții, au fost găzduite în centrele Mitropoliei Basarabiei. Depunem toate eforturile umane de a suplini aceste centre, iar acum Dumnezeu a binecuvântat osteneala noastră prin această lucrare și a ascultat rugăciunile mamelor și a copiilor de a avea un adăpost peste iarnă, mame ce au lăsat casă, soți, părinți, rude și prieteni, dar cu speranța că se vor întoarce acasă după terminarea războiului. Noi, ca slujitori ai lui Hristos, nu ne îngrijim numai de partea spirituală, ci și de cea materială a celor aflați în nevoi și primejdii, urmând exemplul samarineanului milostiv din pericopa evanghelică ce s-a citit în Duminica a XXV-a după Rusalii.” – (ÎPS Părinte Mitropolit PETRU)

În acest moment, Programul „În Brațele Mamei” este constituit din următoarele patru servicii:

  • Centrul Maternal;
  • Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”;
  • Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”;
  • Centrul de dezvoltare timpurie „Gâgâlici”.

Centrul Maternal este primul serviciu înființat în cadrul Programului „În Brațele Mamei” în anul 2011, din dorința de a oferi mamelor și pruncilor aflați în impas un spațiu sigur și confortabil pentru a rămâne alături indiferent de greutățile cu care se confruntă.

Doar în anul 2022, 23 de cupluri mamă-copil au primit asistență rezidențială (17 din Republica Moldova și 6 din Ucraina) și alte 17 cupluri din comunitate. Pe parcursul a 11 ani de activitate a Centrului Maternal au fost ajutate 173 de mame să își păstreze pruncii alături.

Pentru fiecare caz, Misiunea Socială Diaconia, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit PETRU, cu sprijinul partenerilor și a oamenilor de bună credință, identifică și asigură soluții complexe: de la prevenirea abandonului copiilor până la reintegrarea în comunitate a mămicilor și copiilor acestora.

Campania de sensibilizare și strângere de fonduri pentru beneficiarii Centrului Maternal va continua până la finele lunii decembrie.

Pe 4 decembrie, Diaconia va participa la Târgul Internațional de Caritate cu un stand de produse tematice de Crăciun, elaborate de voluntari și de mamele din Centrul Maternal.

Pe 10 decembrie va avea loc un atelier de binefacere la care o comunitate de femei și fete vor confecționa obiecte de decor pentru sărbătorile de iarnă, ce vor fi scoase ulterior la licitație.

Toate resursele financiare colectate în contextul acestor evenimente vor fi donate în beneficiul cuplurilor mamă-copil găzduite de Centrul Maternal „În Brațele Mamei” gestionat de Misiunea Socială Diaconia sub patronajul Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img