Ultimele știri

PS Antonie: „Frumuseţea duhovnicească este o împreună lucrare a omului cu Dumnezeu”

Sâmbătă, 16 iulie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Mucenici Adrian şi  Natalia” din localitatea Costuleni (Ungheni).

Sfânta Slujbă a fost prilejuită de încheierea primei ediţii a Taberei Spirituale pentru tineri: „Trepte spre lumină”. Ediţia din acest an a Taberei s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, în perioada 13-16 iulie 2016 şi a avut ca generic „Frumosul va salva lumea. Cine va salva frumosul?”. Tabăra de la Costuleni a adunat în jur de două sute de tineri, din parohiile Mitropoliei Basarabiei, cu vârste între 14 ani şi 25 de ani.

În cuvântul său, PS Antonie a mulţumit preoţilor pentru jertfa lor de a lucra cu tinerii, menţionând că „lucrarea cu tinerii este o lucrare sfântă, o lucrare pentru viitorul Bisericii”. În mod special PS Antonie a mulţumit PC părinte Anatolie Sârghi, protopop de Ungheni, care este şi administratorul Mănăstirii „Sfinţii Mucenici Adrian şi  Natalia” din localitatea Costuleni, pentru dragostea şi bucuria de a se implica plenar în organizarea taberei.

Vorbind despre frumos PS Antonie a spus: „Deseori noi ne referim mai mult la frumuseţea fizică. Aşa ne-am obişnuit. Şi prea puţin vorbim, medităm, asupra frumosului spiritual. Și trebuie să spunem că toţi oamenii sunt frumoşi: este darul lui Dumnezeu. Noi nu avem niciun merit că avem înfăţişarea pe care a avem. Această frumuseţe, relativă de altfel, este temporară. Mai există o frumuseţe, cea spirituală. Frumuseţea spirituală este osteneala duhovnicească a fiecăruia din noi. Pe acesta o luăm cu noi în veşnicie. Cum adunăm această frumuseţe? Rugăciunea, postul, faptele bune, mărturisirea şi Sfânta Împărtăşanie, meditaţiile la lucrarea lui Dumnezeu în creaţie, lecturile duhovniceşti, prezenţa la Sfânta Liturghie, participarea la Sfintele Taine şi ierurgiile Bisericii se imprimă în sufletele noastre sub formă de lumină, sub formă de frumuseţe spirituală. Atâta frumuseţe duhovnicească adunăm, cât ne ostenim. Această frumuseţe o adunăm împreună cu Dumnezeu. Frumuseţea duhovnicească este o împreună lucrare a omului cu Dumnezeu, cu harul Duhului Sfânt”.

PS Antonie a vizitat fiecare grup de copii, i-a binecuvântat, le-a dăruit câte o iconiţă cu chipul Sfinţilor Martiri Brânacoveni, recomandând-le să citească viaţa acestor sfinţi, printre care sunt şi copii, şi le-a dorit tuturor să fie frumoşi la chip şi duhovniceşte şi să facă voia lui Dumnezeu pentru a aduna lumină sfântă în sufletele lor.

Scopul Taberei Spirituale pentru tineri: „Trepte spre lumină” este de a apropia tinerii de cele sfinte, de a descoperi frumuseţile credinţei strămoşeşti şi a-i ajuta să-şi asume identitatea creştin-ortodoxă.

Împreună cu tinerii, pe toată perioada Taberei, la Costuleni, s-au aflat douăzeci de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei. Coordonarea Taberei i-a fost încredinţată, de către ÎPS Mitropolit şi Exarh Petru, PC preot Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei. Tabăra din acest an a fost organizată în contextul declarării de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Programul zilnic a  cuprins sesiuni de discuţii în grup pe subiecte spirituale, activităţi sportive, conferinţe, program liturgic ş.a

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img