Ultimele știri

Mesajul ÎPS Mitropoli Petru cu ocazia aniversării a 28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

   Astăzi, ca în fiecare an, la data de 19 decembrie, aniversăm momentul istoric al reactivării Sfintei Noastre Mitropolii a Basarabiei.

   Acum douăzeci și opt de ani în urmă, am fost cu toții martorii și trăitorii unui act de dreptate, încurajat,  susținut și aprobat  de către Patriarhia Română, prin reactivarea Mitropoliei istorice a Basarabiei, ruptă în anii 4o, într-un mod abuziv, de la sânul Bisericii Mame, de către ocupanții teritoriului dintre Prut și Nistru.

   Orice moment aniversar este prilej de totalizări și de planificări. La capitolul totalizări, se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu, pentru lucrarea frumoasă, săvârșită asupra clerului, credincioșilor și întregii suflări românești din Basarabia, pentru că, am început timid, cu câteva biserici, iar astăzi, ne apropiem curajos de un număr de 200 de parohii și desfășurăm multe activități și proiecte, îndreptate spre oameni, așa cum ne învață Mântuitorul Hristos.

   La nivelul planificărilor ne dorim să evoluăm și să înregistrăm progrese în ceea ce privește activitatea catehetică, pastorală și misionară în acest spațiu și să cultivăm în continuare adevărul de credință ortodoxă și de aprtenență justificată la Neam, pentru că indiferent de speculații, suntem un Neam, o Biserică, o Istorie și un Ideal, alături de întreaga suflare românească.

   Dorim tuturor clericilor și credincioșilor din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei multă sănătate, bucurii duhovnicești și curaj în mărturisirea adevărului de Credință și de Neam, iar de la Noi primiți arhierești binecuvântări.

                                                        LA MULȚI ANI, MITROPOLIA BASARABIEI!!!

Cu dragoste părintească, al vostru Arhipăstor,

                                                                               † PETRU

                                                                Arhiepiscopul Chişinăului,

                                                     Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

 

***Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât în data de 14 septembrie 1992 reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925.  A funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfinţitul Petru Păduraru, Episcop de Bălţi, a fost ales locţiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi.

Adunarea Eparhială a hotărât, în numele clerului şi credincioşilor din Basarabia, revenirea la canonicitate a Mitropoliei Basarabiei şi trimiterea la Bucureşti a unei delegaţii, alcătuită din clerici şi mireni, pentru a adresa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugămintea ca Mitropolia Basarabiei să revină la rosturile ei canonice şi să-şi reia activitatea sub jurisdicţia de drept a Sfântului Sinod al Bisericii strămoşeşti a neamului românesc.

În data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău.

„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească”, se precizează în Actul Patriarhal şi Sinodal.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img