Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a săvârșit slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit, alături de un sobor de preoți și diaconi, Canonul Pascal și Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din centrul Chișinăului (preot paroh – Pr. Petru Storoja). Înaltpreasfinția Sa a oferit credincioșilor prezenți Lumina Sfântă, adresându-le salutul pascal: „Hristos a înviat!”

Slujba din noaptea de Înviere a început la miezul nopții, conform rânduielii liturgice, fiind precedată de Canonul Sâmbetei celei Mari. La Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au participat un număr mare de credincioși, care au venit să se roage pentru pace, sănătate și bunăstare și să se bucure împreună de această mare sărbătoare a creștinătății. 

Ceremonia liturgică a decurs într-o atmosferă duhovnicească profundă, iar trăirea celor prezenți au fost amplificate de prestația încântătoare a corului parohiei, care a dat răspunsurile la strană. 

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Petru a vorbit despre importanța Învierii lui Hristos, subliniind că Paștele este o sărbătoare a iertării și milosteniei, iar prin pocăinţă, prin rugăciune, prin fapte bune, primim iubirea lui Hristos, o iubire care vede în fiecare om o făclie de înviere, cum este Lumina Sfântă din această noapte. Ierarhul a explicat că Învierea lui Hristos este începutul unei alte vieţi, viaţa veşnică, cea trăită împreună cu Hristos, biruitorul morţii.

Tradițional, credincioșii din capitală și din împrejurimi au adus cu ei coșuri cu ouă, cozonaci, pască, flori și lumânări, care simbolizează ofrande aduse lui Hristos în semn de recunoștință pentru jertfa Sa, și au așteptat cu emoție momentul în care preoții au sfințit prinoasele, iar apoi au plecat acasă cu aceste produse binecuvântate, plini de nădejde și bucurie sfântă.

Slujba de Înviere a fost transmisă în direct pe posturile de televiziune TVR Moldova și Moldova 1, cărora le mulțumim din suflet pentru efortul de a transmite mesajul și bucuria praznicului împărătesc, în fiecare casă din țară și străinătate, credincioșilor care nu au avut posibilitatea de a participa fizic la slujbă!

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Credit foto: Anghelina Vîrtosu / Mitropolia Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img