Ultimele știri

ÎPS Părintele Mitropolit PETRU a avut prima întâlnire oficială cu domnul Ciprian-Vasile OLINICI, noul Secretar de Stat pentru Culte al Guvernului României

ÎPS Părintele Mitropolit PETRU și domnul Ciprian-Vasile OLINICI, noul Secretar de Stat pentru Culte al Guvernului României, au avut astăzi prima lor întâlnire oficială la București, marcată de o dorință de colaborare impozantă. În cadrul discuțiilor, Părintele Mitropolit a evidențiat importanța susținerii acordate de Guvernul României și Secretariatul de Stat pentru Culte Mitropoliei Basarabiei, clerului și credincioșilor acesteia.

Prezent la întâlnire, Părintele Arhidiacon Maxim STURZA, Consilier Mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului al Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor, responsabil al Mitropoliei Basarabiei pentru buna desfășurare a proiectelor comune între Guvernul României și Mitropolia Basarabiei, a abordat în discuție proiectele în derulare și cele viitoare, care vizează colaborarea între Guvernul României și Mitropolia Basarabiei.

Această întâlnire marchează începutul unei noi etape de lucru în relația dintre Biserica Ortodoxă Română din Basarabia și statul român, punând accentul pe importanța sprijinului reciproc și a activităților desfășurate în beneficiul comunității basarabene.

În cadrul discuțiilor, Părintele Mitropolit a exprimat recunoștința față de domnul Secretar de Stat și echipa Secretariatului de Stat pentru Culte pentru sprijinul neasemuit oferit, care a contribuit la revigorarea vieții duhovnicești de pe malul stâng al Prutului. De asemenea, prin suportul financiar acordat, clericii și comunitățile adunate în jurul lor au posibilitatea de a organiza și desfășura activități sociale, filantropice, misionar-pastorale, culturale și educaționale.

În contextul noii colaborări, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU și-a exprimat dorința de a spori activitățile social-filantropice, de renovare sau construcție de biserici noi, precum și de a se îngriji de suplimentarea contribuțiilor salariale pentru clericii Mitropoliei Basarabiei. 

De asemenea a fost pus în discuție modul de gestionare a suportului financiar anual garantat de 2 milioane de euro, începând cu anul 2024, oferit de Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, care va fi administrat de către Mitropolia Basarabiei sub supravegherea Părintelui Mitropolit PETRU.

La final, ÎPS Părinte PETRU i-a urat mult succes și ajutor de la Dumnezeu domnului Secretar de Stat Ciprian-Vasile OLINICI, reiterând frumoasa colaborare pe care au avut-o în trecut, când domnia sa ocupa funcția de director al postului de televiziune Trinitas TV. Ca semn de apreciere și binecuvântare pentru activitatea acestuia în folosul Bisericii și al comunității ortodoxe din România și din diaspora românească, Părintele Mitropolit i-a oferit domnului OLINICI o icoană cu Maica Domnului.

Părintele Mitropolit PETRU acordând icoana Maicii Domnului, domnului Secretar de Stat Vasile Olinici

Secretariatul de Stat pentru Culte a avut și are o activitate semnificativă în sprijinul Bisericii și a comunităților religioase de-a lungul timpului. Prin intermediul programelor și proiectelor implementate, Secretariatul de Stat pentru Culte a susținut dezvoltarea spirituală, culturală și educațională, promovarea valorilor creștine și asigurarea unui mediu favorabil pentru exercitarea libertății religioase în România și Republica Moldova.

De asemenea, experiența și contribuțiile domnului Ciprian-Vasile OLINICI, vor consolida aceste legături și vor deschide noi perspective de colaborare în beneficiul credincioșilor români de pretutindeni, remarcându-se prin implicare, sprijin, promovarea dialogului și cooperării între stat și biserică.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img